Kivlemøruta
Den relativt lille kommunen Seljord ligger vest i Telemark, omgitt av fjell og vakker natur. For de som er interessert i natur og natur, tilbyr stedet strender og turområder i skog og fjell.
Kivledalen med Hanakamjuvet Reisen begynner i sentrum av Seljord og går mot Åsgrend på vestsiden av Kivledalen. Veien er asfaltert, det er grus på den andre siden av dalen. Du sykler forbi Kivlemøyane, som har en benk du kan slappe av på.
Kivlemøyane Åtte skulpturelle » skap » stikker ut fra landskapet på steder knyttet til utvalgte historier om lokale kvinneskikkelser. Felles for dem alle er at fiolinmelodier er knyttet til historiene. Åtte kunstnere formidlet sine tolkninger av disse historiene; Gonil Dale, Guro Lomodden, Kivlemøyane, Gurp Heddeli, Tårån og Troppin, Glima og Rupedalar, Ljose-Signe og Bindingsnuten og Skuldalsbruri. Overalt er det en benk som folk kan sitte på for å nyte en annen kunstopplevelse i det «legendariske landskapet». For å høre en kort versjon av historien om Kivlemøyane kan du ringe “Das Sagenmobil” på +47 3519 7623. Ring 34 for å høre Jon Svartdal.
Hanakamjuvet Hanakamjuvet ligger nydelig høyt oppe i Kivledalen og er en fin bonustur for de som sykler terrengsykler. Her er det ujevnt dekket med til dels store steiner. Når det er fint vær, har du god utsikt over Seljord og Seljordsvatnet, der Sjøormen bor. Underveis kan du oppleve fossefall, historiske steder, kløfter og flotte utsiktspunkter. For å komme til en fin rundkjøring, sving til høyre når du møter veien og følg den til parkeringsplassen.
På vei ned vil du se gamle gårder og hytter med helt fantastisk utsikt. Ta deg tid til å nyte det.
Helt nederst i kirken ligger Sterke-Nils-Stein og Landstad-minnesmerket.
Sterke-Nils Nils Olavsson Langedal, kalt Sterke-Nils (født rundt 1720 på Rulleteig i Brunkeberg i Kviteseid i Telemark, døde rundt 1800) og var en sterk mann som det er flere sagn om. Han bodde deler av livet sitt i Seljord (Seljordshei) og Kviteseid. Sterke-Nils var kjent som kjempen fra Seljord som ble flasket i hestemelk og var «fryktelig sterk». Sterke-Nils skal ha løftet 570 kilo steinen fra Seljord kirke. Den “klype løftestein” (75 kg) som han løftet i “klypen”, altså knyttneve.
Landstad Momument Magnus Brostrup Landstad, dikterprest og folkesangsamler, mest kjent for å ha gitt ut norske folkesanger og Kyrkjesalmebok. Han ønsket å presentere utviklingen av et nytt norsk språk på 1800-tallet og rådførte seg med Ivar Aasen om denne saken. Et monument over Anne Grimdalen ble reist i Seljord kirke, og kronprins Olav holdt tale ved avdukingen i 1951. Det ble fremført en kantate med tittelen “Du er på vei til det norske folk”.
Seljord kirke Seljord kirke er åpen om sommeren, og det er mulig å ta en guidet tur i åpningstidene. Seljord kirke er en steinkirke viet til Olav den hellige. I det nordvestlige hjørnet er det skåret ut et ansikt som ifølge en historie sies å være den “hellige kongen”. En annen historie sier at kirken ble bygget av en «brosme». Da bygningen var ferdig kollapset den og drepte seg selv. Det vokser fremdeles ikke noe gress imellom.
Seljord kirke ble bygget mellom 1150 og 1180 og restaurert av Riksantikvaren fra 1965 til 1972. Kirkens altertavle er fra 1588 og døpefonten fra 1600-tallet. Kirken har et langstrakt skip og et nesten firkantet kor med en apsis, det vil si i en halvcirkelformet ende. Verandaen i vest stammer fra rundt 1630 og ble bygget ved hjelp av en stolpekonstruksjon. Taket, som dateres tilbake til 1710, var i forbindelse med restaureringen av tjæren for å passe bedre til verandaen.
Sykkeltur rundt Seljordsvannet
Dette er sykkelruten for de som ønsker å se etter sjøormen. Mesteparten av tiden sykler du med utsikt over vannet hele turen. Garvik-siden (sørvestsiden) passer for de fleste trafikanter, men E 36 er ikke egnet for barn. Hvis du skal kjøre hele sløyfen, anbefales det å kjøre E36 først og Garviksida på slutten. Så på vei tilbake har du en fantastisk utsikt med vann og det majestetiske Skorve-fjellet i bakgrunnen. Du vil også finne rester av en gammel vei og steinblokker å svømme på.
Sjøormtårnet Sjøormtårnet på Bjørgeøyane åpnet 18. oktober 2011. Tårnet er laget av tre og er 17 meter høyt med tre utsiktsplattformer. Konstruksjonen gjør det mulig å avgi lys om kvelden slik at tårnet fremstår i mørket som et lysende periskop i området. Veien til tårnet er bygget av tre på stylter ned i våtmarken. Benker ble satt opp langs fortauet.
Nordigard Bjørge Gjestegard I begynnelsen av ruten er Nordgard Bjørge Gjestegard. Om sommeren er gården åpen som besøksgård med egen bondekafé. Gården har mange dyr, inkludert telemarkkyr, hester, kyllinger, sauer, kalkuner, griser, kaniner og lamaer. Gårdkafeen serverer fantastisk hjemmelaget is laget av melk fra Telemark-skyen. Natursti, lekefjøs og fiskemuligheter i umiddelbar nærhet. Det er også mulig å overnatte i hovedhuset på gården.
Hegna Landhandel Hegna Landhandel er den første selvbetjeningsbutikken i Norge. Butikken er en full 100 m² dagligvarebutikk som er åpen 365 dager i året. Butikken tilbyr elementer av tradisjonell mat kombinert med et godt utvalg av varer fra NorgesGruppen. Inger Marie Bakås, som blant annet hjalp til med å grunnlegge Skreppa AS, er ansatt som avdelingsleder og er med på å gjøre Hegna Landhandel til et møtepunkt og stoppested for beboere og reisende.
Badstue Badstuen er en av tre installasjoner fra “Into the Landscape” -prosjektet, som er basert på lokalt sukker og innebygd i landskapet. Siden badstuen ble bygget i 2009, har den vært godt besøkt av både lokale og besøkende. Med den økende interessen for å leie badstuen ble det opprettet en egen bestillingsside for leie av badstuen i 2017. Prisen er 300,00 uten ved og 600,00 inkludert ved. Må bestilles 24 timer før du bruker badstuen.
Camping og sandstrender Det er seks campingplasser og strender rundt Seljordsvatnet, med flere fasiliteter som kanoutleie, fiske, minigolf og lekeplasser. På campingplassen Gavikstrondi kan du se hva som er igjen av sjøormutstillingen. Telnessanden Camping er også et utesenter som tilbyr ulike aktiviteter for barn og voksne, og har flere turstier i området. Ved siden av Seljord-campingplassen ligger Sjøormtårnet på Bjørgeøyane.
Seljord Hotel Et lite og unikt hotell med en lang og spennende historie tilbake til 1850. Et av de mest historiske hotellene i Norge.