Hytteferie

Miljø og Severdigheter

Seljord

Seljord er en norsk landsby (kommune) i Telemark-regionen i Fylke Vestfold og Telemark med 2888 innbyggere. Seljord ligger sentralt i Telemark i den nordlige enden av Seljordsvatn. 

Seljord ble grunnlagt 1. januar 1838.

Seljord er spesielt beleilig plassert for å utforske Telemark. Tross alt er Seljord på den viktigste forbindelsen mellom Oslofjorden og Atlanterhavet og mellom sørkysten av Norge og Oslo. Er et samfunn med et bredt utvalg av butikker, flere restauranter, 1 bibliotek, flere kafeer, 2 bensinstasjoner, og en omfattende administrasjon i administrasjonsområdet Vestfold og Telemark i Norge. Finn ut mer om Seljord og de omkringliggende samfunnene samt Telemark, inkludert interessante arrangementer på engelsk, på nettstedet Visit Telemark .

Spesielt bemerkelsesverdig er det meget vakre historiske Seljord Hotell i en attraktiv sveitserstil med en veldig god à la carte-restaurant.

Det er også verdt å se den hvite Seljord-kirken fra 1100-tallet.

Sist men ikke minst er Seljord også kjent for Selma. Selma er navnet på et slangeliknende sjømonster som antas å bo i Seljordsvatn, Norge. Selma skal ha blitt sett for første gang sommeren 1750. Imidlertid er det ingen bevis for dets eksistens den dag i dag (ligner på det skotske innsjømonsteret Nessie i Lake Loch Ness).

Dyrsku’n Den største begivenheten i Telemark finner alltid sted i september i Seljord. I 150 år har Seljord ønsket mange gjester velkommen til Norges største handels- og landbruksmesse på Dyrskupklass-området. De siste årene har det vært rundt 200 000 besøkende.

Dessverre fant hendelsen ikke sted i 2020 på grunn av koronapandemien . For 2021 er det planlagt for perioden 10. til 12. september 2021.

Om sommeren er det mange andre arrangementer på Dyrskup Klassen i Seljord.

Natur

Hoveddalene Flatdal med Åmotsdal og den trange Kivledal med Sundsbarmvatn renner begge i den vestre enden av Seljordsvatn. Mellom disse dalene ligger Skorve-fjellet (1.370m). Det høyeste fjellet i kommunen er Brattefjell (1 540 m) i nord.

Historie

Et Troy- slott er  malt på den vestlige fasaden av kirken fra det 10. århundre nær inngangen  . Foran kirken er det en skulptur av Anne Grimsdalen som  viser presten  Magnus Brostrup Landstad , som var prest i Seljord fra 1840 til 1848. Det er også en stein med en vekt på 570 kg, som “Sterke-Nils” (Nils Olsson Langedal, 1772–1800) skal ha løftet.

Flatdal  kirke  fra 1654, i tillegg til Nutheim vertshus og malerskole ligger i Flatdal.

I 1944 kolliderte en Junkers  med et fjell på Deutsche Lufthansa Flight 7 i nærheten  , og drepte alle de 15 beboerne.

I sentrum av Seljord er det mange skulpturer og et minnesmerke over amerikanske soldater som falt på Skorve i 1944. Kommunen ble kåret til årets Nynorskommune i 2010 fordi den blant annet tilbyr god språkutvikling for barn.

Telemark

Telemark, som tilhører til Fylke (norsk for distrikt eller land), blir av mange sett på som en miniatyrversjon av Norge («Norge i et nøtteskall»)

Dette området er en av de vakreste landskapsregionene i Sør-Norge. Siden 2020 har den forrige Fylke Telemark og Vestfold blitt slått sammen til en Fylke Vestfold og (og) Telemark.

En båttur gjennom Telemarkskanalen , som ble bygget på 1800-tallet og fører fra Dalen til Skien, er spesielt verdt det og fremdeles er ansett som et teknisk mesterverk på grunn av sine mange sluser.

En brygge i Kviteseid ligger bare 16 km fra Seljord.